en_USfi


Puukot

Periaatteet

Puukon valmistuksessa noudatan perinteisiä menetelmiä. Periaatteenani on, että hyvän puukko muodostuu laadukkaista raaka-aineista sekä sopusuhtaisesti ja tarkoituksenmukaisesti muotoillusta terästä. Terän linjat sanelevat kahvalle muodon, jos kahva ei ole linjassa terän kanssa, pistää valmiissa puukossa silmään linjavika kahvan ja terän välillä. Siksipä laadukkaan ja linjakkaan puukon valmistus on alusta alkaen tarkaa muotoilutyötä! Jotta kokonaisuus olisi täydellinen, pitää myös tupen muotoilun ja koristeellisuuden kulkea puukon kanssa samassa linjassa.

Puukon tie aineksista tuotteeksi

Vasara, alasin, tulta ja terästä. Nämä ainekset ovat jokaisen valmistamani puukon lähtökohdat. Taonnan jälkeen hion terän mittoihin käyttäen nauhahiomakonetta ja lämpökäsittelyn jälkeen anna viimeisen silauksen käsin hiomalla. Lopullisen huipputerävyyden varmistan käyttämällä nahkaa ja kiillotustahnaa.

Kahvan muotoilen tarkoituksenmukaiseksi ja käsittelen säätä kestäväksi. Tupet ompelen parkkinahasta puukon päälle, jotta jokaiselle puukolle tulee täydellisesti sille sopiva tuppi. Maasepän perinnepuukkoon valmistan tupet myös tuohesta, tekniikalla, jonka harva puukoseppä Suomessa osaa. Materiaaleina kahvoissa suosin kotimaisia puulajeja, suurimmaksi osaksi käytän visakoivua ja tuohta. Pintakäsittelyt teen öljyämällä, jolloin käyttäjän on helppo tarpeen vaatiessa  lisätä sitä niin kahvaan kuin tuppeenkin. Suosittelenkin tupen rasvausta vähintään kerran vuodessa ja kovassa käytössä olevan kahvan öljyämistä kerran tai kaksi vuodessa.

Valmistan kaikkien puukkojeni terät hiiliteräksestä ja tarvittaessa luonnistuu myös lamellirakenteisten sekä damastiteräksisten terien valmistus.

Mikäli haluat lisätietoa puukoistani, ota yhteyttä kontakti- sivulta tai lähetä sähköpostia osoitteeseen eero@eerokovanen.com